Honing is er in alle soorten en maten en kan gezien worden als het vloeibare goud. Naast dat het een lekkere zoetmaker is in je yoghurt, op brood of door een salade is het ook nog eens heel gezond. Maar welke verschillen zitten er nu precies tussen de soorten honingen en welke zijn het lekkerst? In dit artikel lees je er alles over.
Rauwe honing
Je kunt in principe honing oneindig houdbaar houden alleen gaat het na verloop van tijd wel kristalliseren. Dit wordt ook wel versuikeren genoemd. Als dit gebeurt dan wordt de honing hard en niet goed smeerbaar meer. Daarom wordt honing voor de consument verhit, wat kristallisatie tegengaat. Het nadeel van het verhitten van honing is dat er goede eigenschappen verloren gaan. Daarom kan je de keuze maken voor rauwe honing. Dit is honing dat direct uit de honingraat komt en niet op een of andere manier is bewerkt. Besluit je rauwe honing te consumeren dan moet je er rekening mee houden dat het eerder gaat kristalliseren dan bewerkte honing. Is dit heel erg? Eigenlijk hoort kristalliseren bij honing en is juist een van de goede kenmerken. Het behoudt immers de goede werkzame stoffen.
Manuka honing
Manuka honing kan gezien worden als superfood. Naast dat het een heerlijke volle smaak heeft bevat het vol goede werkzame stoffen voor het lichaam. De nectar van de manukastruik bestaat namelijk uit dihydroxyaceton dat door bijen wordt omgezet naar methylglyoxal. En dat laatste is wat deze honing zo uniek maakt. Want hoe krachtiger methylglyoxal hoe sterker de antibacteriële eigenschappen van de honing. Er wordt gezegd dat deze speciale honing huidklachten en spijsvertering bevordert. Daarnaast is er aangetoond dat met Manuka honing wonden sneller helen en tevens lichte brandwonden verzachten. Naast dat deze speciale honing heel gezond is, is het ook nog eens heel lekker. Doe manuka honing eens door de yoghurt of door een salade. Of eet de honing uit de pot.
Is honing gezonder om suiker te vervangen?
Vaak denkt men dat honing gezonder is dan suiker, maar is dat wel zo? Net zoals alle suikersoorten bevat honing een mengeling van fructose en glucose. Dus in principe kan je honing gewoon zien als een suiker. Er wordt dan ook afgeraden om te veel honing te consumeren. Honing bevat daarentegen wel minder calorieën wat het toch interessant maakt om het door andere suikersoorten te vervangen. Minder calorieën bij honing komt omdat honing meer water bevat waardoor er verdunning van de suikers ontstaat.