Home Nieuws De voordelen van zakelijk leasen voor ondernemers

De voordelen van zakelijk leasen voor ondernemers

0
De voordelen van zakelijk leasen voor ondernemers

Zakelijk leasen kent flink wat voordelen, vooral als je ondernemer bent. Om te beginnen kan het financieel aantrekkelijk zijn. Je hoeft niet in één keer een grote uitgave te doen voor de aanschaf van een auto. Dit betekent dat je liquiditeit binnen je bedrijf behoudt, wat je de mogelijkheid geeft om te investeren in andere bedrijfsaspecten die groei kunnen stimuleren.

Daarnaast biedt zakelijk leasen belastingvoordeel. Je kunt de BTW op de aanschafprijs en de leasekosten aftrekken, mits de auto meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt. Ook zijn er andere fiscale voordelen zoals investeringsaftrek die je financiële ruimte geven. Bovendien zijn de maandelijkse kosten voor de leaseauto vaak vast en dus goed in te plannen binnen je vaste lasten.

Hoe kies je de juiste leaseauto voor jouw bedrijf

Bij het kiezen van een leaseauto is het belangrijk om goed na te denken over het doel van de auto. Gaat het om representatieve doeleinden, klantbezoek of juist voor het vervoeren van goederen? Elke behoefte vraagt om een ander type auto. Het gaat niet alleen om de functionaliteit, maar ook om de uitstraling naar klanten toe. Een luxe auto kan bijvoorbeeld bijdragen aan een professioneel imago.

Comfort is eveneens een belangrijke factor, vooral als er lange ritten gemaakt worden. Kijk daarom ook naar mogelijkheden van een occasion lease, die kan bieden wat je nodig hebt maar mogelijk tegen een lagere maandprijs.Kijk daarom naar zaken als ruimte, rijgemak en aanwezige technologieën die rijden prettiger maken. Het is ook slim om te denken aan toekomstige ontwikkelingen zoals duurzaamheid; wellicht is een elektrische auto een goede investering voor de lange termijn.

Verschillende leasevormen uitgelegd

Er zijn diverse vormen van leasen, maar de twee hoofdvormen zijn operational lease en financial lease. Bij operational lease huur je in feite de auto; het leasemaatschappij blijft eigenaar en staat vaak in voor onderhoud en verzekeringen. Dit kan handig zijn als je geen omkijken wilt hebben naar het beheer van de auto.

Financial lease auto vergelijken lijkt meer op kopen op afbetaling; je wordt economisch eigenaar van de auto en na afloop van het contract is de auto daadwerkelijk van jou. Dit heeft als voordeel dat je investeert in een bedrijfsmiddel dat op termijn van jou wordt, waardoor je ook profiteert van afschrijvingen en dergelijke.

Aandachtspunten bij het onderhandelen van een leasecontract

Een belangrijk aandachtspunt bij het afsluiten van een leasecontract is de kilometerlimiet. Het is belangrijk dat deze limiet aansluit bij het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden. Als je hierover heen gaat, kunnen de extra kosten hoog oplopen. Ook de duur van het contract is belangrijk; sluit deze aan bij jouw wensen en prognoses voor gebruik?

Lees altijd goed de kleine lettertjes voordat je een contract tekent. Weet waarvoor je tekent en wat jouw verplichtingen zijn gedurende de looptijd van het contract. Dit kan later veel onduidelijkheid en dus frustratie voorkomen.

Tips voor het beheer van je leaseauto

Het beheren van je leaseauto vraagt om aandacht. Zorg ervoor dat je altijd op tijd bent met onderhoud en hou rekening met bijkomende kosten zoals verzekeringen en wegenbelasting indien deze niet inbegrepen zijn in het leasecontract. Ook is het verstandig om schades snel te melden en repareren om verdere problemen of waardevermindering te voorkomen.

Daarnaast is het slim om goed op te letten hoe je met de auto omgaat. Zorgvuldig gebruik kan ervoor zorgen dat je aan het einde van het leasecontract niet voor verrassingen komt te staan zoals extra kosten voor slijtage buiten de normale gebruikssporen.

Toekomstige trends in zakelijk leasen

De wereld van zakelijk leasen is altijd in beweging. Trends die we nu zien zijn bijvoorbeeld de toename in populariteit van elektrische auto’s en hybrides. Dit hangt samen met een groeiend milieubewustzijn en de wens van bedrijven om hun CO2-voetafdruk te verminderen.

Ook zien we dat leasemaatschappijen steeds meer flexibele contracten aanbieden die beter aansluiten bij veranderende behoeften van ondernemers, zoals schaalbaarheid en flexibiliteit in looptijd en kilometers. Digitalisering speelt ook een rol; processen worden vereenvoudigd waardoor je sneller en makkelijker een leaseauto kunt uitkiezen en beheren.